Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

Genel Tanıtım

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programının ders müfredatı diğer Üniversitelerdeki ders programlarıyla örtüşmektedir.  Ancak açılması düşünülen “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık” Programı içerik açısından ve eğitimin işlevi ve uygulanması açısından halkla ilişkiler ve reklamcılık programlarıyla farklılık göstermektedir. Bu bağlamda, Türkiye genelinde aynı adla açılmış çok sayıda bölüm (Aksaray Üniversitesi - Atılım Üniversitesi - Beykent Üniversitesi - Gelişim Üniversitesi - Sakarya Üniversitesi) bulunmaktadır. Bununla birlikte yurtdışında da “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık” adına benzer eğitim veren ve aynı adla açılmış bölümler bulunmaktadır. Sonuç olarak, lisans eğitiminde son derece önemli bir alanda varolan bir açığı da dolduracak nitelikte eğitim verecek olan Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı olarak öğrenciler tarafından  tercih edilecektir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde açılması planlanan Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı’nda, Halkla ilişkiler araç ve yöntemlerini tanımlayabilecek; mesleki alanda özgün çalışmalar üretebilecek, sosyal çevreleri için projeler ve etkinlikler geliştiren, kuramsal bilgilerle ve pratik uygulamalarla donatılmış eleştirel ve estetik değerleri olan bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, açılması düşünülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı; Halkla İlişkiler alanlarıyla disiplinler arası etkileşimi açıklayabilecek, çok geniş bir yelpazede istihdam olanağı bulabilecek ve iletişim ve reklamcılık beklentilerine yanıt verebilecek nitelikli eleman yetiştirmek için, İletişim Fakültesi’nin sektörden deneyimli öğretim elemanı desteği ve güçlü akademik kadrosuyla birlikte, başarıyla ilerleme amacını gütmektedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İletişim Fakültesi bünyesinde açılması planlanan Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programı için 50 kontenjan önerilmektedir. (Bkz. Tablo-2- Açılması Düşünülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünün Kontenjan Dağılımları Tablosu). Önerilen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık programının 50 kontenjanla %85 doluluk oranının üzerinde olması öngörülmektedir.

     Tablo-2- Açılması Düşünülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programının Kontenjan Dağılımları Tablosu (2023-2028 Eğitim-Öğretim Yılı Kontenjan Önerisi)

 

KATKI PAYLI

TOPLAM

2023-2024 Eğitim - Öğretim Yılı

50

50

2024-2025 Eğitim - Öğretim Yılı

50

50

2025-2026 Eğitim - Öğretim Yılı

50

50

2026-2027 Eğitim - Öğretim Yılı

50

50

2027-2028 Eğitim - Öğretim Yılı

50

50

TOPLAM

250

250

 

Açılması Düşünülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ile İlgili Güçlü Yönler:

 

-Açılması Düşünülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programı, alanla ilgili bir eğitim açığını kapatacaktır. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık disiplinler arası etkileşimi sağlayarak, gelişmiş teorik ve uygulamalı bilgilerle “parlayan yıldız” niteliği taşıyarak ön plana çıkmaktadır.

- “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programı”ndan mezun olanlar, halkla ilişkiler kavramının  içeriğini  daha belirgin kılarak, öğrencilerin eğitim sürelerinde nasıl bir eğitim aldıkları konusunda da vurgu yapacaktır.

-“Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programı”nın güçlü yönü, Eğitim görecek öğrencilere, benzer özellikler taşıyan halkla ilişkiler ve tanıtım bölümden farklı olarak, sektörün önde gelen kurumlarıyla yapılan işbirlikleri doğrultusunda, zorunlu stajlar ile reklamcılık, medya ilişkileri ve itibar yönetimi konularında “akademik farkındalık” sağlayacaktır.

-“Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programı”nın bir başka güçlü yönü ise, Programda halkla ilişkiler ve reklamcılık alanına özgü zorunlu derslerin yanısıra, seçmeli ve “özel” uygulamalı derslerle, öğrencilerin çalışma hayatına hazırlanmaları sağlanacaktır. Bir başka deyişle, alana “özgü” ve yabancı ülkelerdeki benzer programlarda görülebilen derslerle desteklenecek bir eğitimin olması Programın güçlü yönüdür. Öğrenciler kendi yönelimleri doğrultusunda, örneğin fotojurnalizm, popüler kültür ve medya, olay yönetimi, sanat akımları ve yaratıcılık gibi alanlardaki dersleri alacak ve uzmanlaşabileceklerdir.

-Açılması Düşünülen “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programı”nın  İstihdam Olanakları:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde açılması düşünülen “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı”nın müfredatında hem kuramsal hem de uygulamalı dersler bulunmaktadır. Programın müfredatı uygulama ve araştırma yöntemleri dersleri üzerine yoğunlaştırılmıştır. Bu durum, Program’ın “ayırt edici ve güçlü” özelliğidir. Çünkü Program’ın temel ilkesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı eğitiminin yüksek düzeyde bilgi ve beceri gerektiren lisans ve derece dışı araştırma programlarına ve mesleki uygulamalara erişim sağlayan akademik odaklı bir programdır.

Bölüm mezunları, kamu ve özel sektörde halkla ilişkiler uzmanı, iletişim danışmanı, sosyal medya uzmanı, basın danışmanı ve reklam yazarlığı gibi alanlarda çalışabilir

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda, açılması düşünülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı’nda eğitim alan öğrenciler mezun olduklarında, kamu ve özel sektörde halkla ilişkiler uzmanı, iletişim danışmanı, sosyal medya uzmanı, basın danışmanı ve reklam yazarlığı gibi alanlarda uzman niteliğine erişebileceklerdir.   

Her alanda etkinliğini sürdüren halkla ilişkiler ve reklamcılıka kurum ve kuruluşların gereksinimi artan ölçüde devam etmektedir. Eksikliği duyulan, çok yönlü yetişmiş halkla ilişkiler uzmanı, iletişim danışmanı, sosyal medya uzmanı, yaratıcı/üretici özellikleri birarada taşıyan, bilimsel ve uygulamalı bilgiyle donatılmış öğrenciler “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı” aracılığıyla yetiştirilecektir.

 

Sonuç olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde açılması düşünülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Lisans Programı’nın Üniversitemiz için  ek bir prestij, çeşitlilik ve alan zenginliği sağlayacağı kanısındayız.

Saygılarımızla.